Mijn moeder drukte mij vroeger, toen ik klein was, op het hart om te blijven op de plaats waar je elkaar het laatst gezien had. Vooral niet een winkel uit te lopen of naar een andere etage te gaan, maar terug te gaan naar waar je elkaar het laatst gezien had.

Al sinds 1894 leidt de ANWB je naar huis door middel van de bekende blauwe borden. Heb je je wel eens afgevraagd of je je weg naar huis zou kunnen vinden zonder die borden? Zonder de TomTom? De moderne mens is van alle gemakken voorzien en heeft hoogstaande technische snufjes, maar er zijn er maar weinigen die nog kunnen navigeren op de sterren. Wanneer ik denk aan een wereld zonder ANWB-borden verandert het landschap voor mijn ogen. Snelwegen veranderen in zandpaden, steden veranderen in nederzettingen en paarden en ossen zijn de voorlopers van auto en vrachtwagen. Nog langer geleden trokken alleen de dappersten en sterksten van een stam weg voor een lange tocht, tot achter de horizon. Soms kwamen ze terug. Zonder ANWB-borden.

Niet lang geleden hoorde ik het verhaal van een broer en zus die elkaar nu - op hoogbejaarde leeftijd - weer hadden gevonden. Ze waren elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog kwijtgeraakt. De kleindochter van één van hen was via Internet aan het speuren geweest en het was een emotionele hereniging geweest. Ruim zestig jaar later.

Waarom spreken we niet een vast punt op een vast moment af met onze geliefden? Meestal keren we terug naar ons huis, maar wat als ons huis er niet meer is? Wanneer de stad er in een dag compleet anders uitziet? Met enkele al-dan-niet-natuurrampen nog vers in het geheugen is die gedachte niet zo vergezocht. Een vaste bekende plek en een vast tijdstip, al is dat maar ééns per jaar. Zonde van alle gemiste volgende jaren.

En als je jezelf kwijtraakt? Als je zelf in het donker zit, dan is de Ster een lichtje in de duisternis. Een baken voor hoop en vertrouwen. De Ster wijst je de weg om te stralen als zijzelf. Om je zelf weer te vinden, het licht te zien, op welk gebied dan ook.

En om je de weg naar huis te wijzen. Je bent thuis.